2017-02-14 16:13:40• hírek • Szatmár.ro

Megtörténtek az első „kapavágások” a harmadik Szamos-híd ügyében

Az ütött-kopott DAC teherautó nem mindennapos látvány a strand közelében. Ott, ahol nyáron egymást érik a strandolók nem ritkán méregdrága autói. A brassói gyár muzeális, ám annál markánsabb példánya azonban olyan munkálatok kelléke, amelyre a szatmáriak már évtizedek óta várnak.

„Ma elkezdődtek a próbafúrások a III. Szamos-híd geotechnikai tanulmányához a Strandului utcán, holnap pedig a volt Interex előtt folytatódnak a munkálatok. Ez a tanulmány a híd műszaki tervének szerves részét képezi", közölte Facebook-oldalán kedden Kereskényi Gábor polgármester.

Amint arról beszámoltunk, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala 2016. november 17-én írta alá azt a szerződést a kolozsvári NV Constructtal, amelynek tárgya a harmadik Szamos-híd terveinek elkészítése. Ezekhez a tervekhez van szükség a keddi és a szerdai próbafúrásokra. A kontraktus értéke amúgy 742.000 lej.

A polgármesteri hivatal honlapján megtalálható költségvetési tervezet idén 885.000 lejt hagyna jóvá a híddal kapcsolatos beruházásokra, további 1,15 millió lejt pedig a kisajátításokra.

A híd optimista jóslatok esetén két év, azaz 24 hónap alatt készülhet el. Ez a Henri Coanda utcát (Batizi út) köti majd össze az Independentei sugárúttal. A kétpilléres híd mindkét lábánál lesz egy-egy körforgalom - az egyik a Strand utcánál, a másik a Rex piac parkolója közelében.

A hídon négy sáv lesz kialakítva az autós forgalom számára  - kettő az egyik, kettő pedig a másik irányban. A tervek szerint 4 méteres lesz mindkét oldalon a járda, ebből 1-1 méter kerékpárútnak lesz leválasztva.

Kereskényi szerint 80-85 millió lejbe kerülne a híd megépítése, ehhez járul még az ÁFA értéke. A polgármesteri hivatal a saját forrásaiból 20-30 százalékot tudna hozzátenni a kormánytámogatáshoz. Pénteki sajtótájékoztatóján Magyar Lóránd parlamenti képviselő biztosított mindenkit, Turos Loránd szenátor és Erdei István képviselő kollégájával mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a híd megépítése bekerüljön valamely területfejlesztési programba, kormányfinanszírozást biztosítva ily módon a beruházás számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: